17 augustus – Internationale Dakloze Dieren Dag

17 augustus is Internationale Dakloze Dieren Dag. Hoewel dit erg zielig klinkt, is somberheid niet waar deze dag om draait. Elk jaar, op de 3e zaterdag in augustus, vieren we hoe ver we al gekomen zijn in het verzorgen van onze huisdieren, delen we kennis over hoe we meer voor onze diertjes kunnen doen en helpen we samen huisdieroverbevolking te voorkomen.

Internationale Dakloze Dieren Dag is in 1992 door de International Society for Animal Rights opgericht. De dag is bedoelt om meer bewustzijn te creëren voor huisdieroverbevolking. Sinds 1992 is het aantal landen en deelnemers die meedoen aan de dag elk jaar gestegen. Mede dankzij (informatieve) evenementen zijn er steeds meer positieve effecten merkbaar. Tegenwoordig wordt Internationale Dakloze Dieren Dag in meer dan 50 landen gevierd.

Waarom is Internationale Dakloze Dieren Dag belangrijk?

Internationale Dakloze Dieren Dag werpt licht op een serieus probleem: huisdieroverbevolking. Mensen denken niet altijd goed na voor zij een dier in huis nemen, onderschatten de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken of kunnen om een andere reden niet langer voor hun huisdier zorgen. Veel dieren belanden daarom in een asiel of zelfs op straat. Aan de andere kant willen mensen graag een puppy of kitten in huis, waardoor volwassen dieren een minder grote kans hebben om geadopteerd te worden. Om huisdieroverbevolking gedeeltelijk “op te lossen”, worden wereldwijd veel van deze dieren geëuthanaseerd. Dieren kunnen echter niet voor zichzelf opkomen. Zij hebben mensen nodig die hun belangen voor ze uitspreken en in actie komen!

Hoe wordt Internationale Dakloze Dieren Dag gevierd?

Op Internationale Dakloze Dieren Dag worden wereldwijd veel evenementen voor en met huisdieren georganiseerd. De evenementen bestaan bijvoorbeeld uit talentenshows, spelletjesdagen, wandelingen en inzamelingsacties. Huisdieren kunnen desgewenst meegenomen worden naar het evenement en hier kan samen deelgenomen worden aan één van de vele activiteiten. Samen met de andere deelnemers wordt er zo geld opgehaald en bewustzijn gecreëerd voor huisdieroverbevolking.

Dankzij organisaties als de dierenbescherming en asielen zijn er in Nederland steeds minder zwerfdieren. Mede hierdoor is de Internationale Dakloze Dieren Dag hier nog geen groot begrip. Toch is het ook in Nederland, onder meer vanwege de vele asieldieren, belangrijk om mee te doen aan deze dag.

Educatie, registratie en sterilisatie

De International Society for Animal Rights wil huisdieroverbevolking op drie manieren aanpakken: met educatie, registratie en sterilisatie/castratie. Het is erg belangrijk om mensen te informeren over dierbezit, fokkers en het dumpen van dieren. Wanneer zij hier goed van op de hoogte zijn, zullen zij een weloverwogen besluit nemen over de aanschaf van een huisdier. Neem bijvoorbeeld geen puppy of kitten in huis, maar geef een dier dat al het nodige achter de rug heeft een tweede kans! Met adoptie help je mee het overbevolkingsprobleem te bestrijden. Mocht je toch niet voor een dier kunnen zorgen, dump je huisdier dan niet op straat maar kies voor een asiel of voor herplaatsing.

Het is belangrijk om je huisdier te chippen en te registeren. Op deze manier kan hij makkelijk naar je terug worden gebracht als hij vermist raakt en komt hij niet onnodig in een asiel of op straat terecht. Ook helpt het chippen van dieren malafide handel, en dus tegelijkertijd de huisdieroverbevolking, te bestrijden. Lees meer over het belang van het chippen van je huisdier in deze blog.

Daarnaast is het ook belangrijk om dieren te steriliseren en castreren, vooral dieren die in een asiel of op straat leven. Een niet-geholpen dier kan tot wel 16 jongen per jaar krijgen. Als deze jongen ook weer jongen krijgen, zijn er na 2 jaar 128 jongen en na 3 jaar zelfs 1.024 jonge dieren! Het overbevolkingsprobleem groeit hiermee dus snel. Laat jouw huisdier daarom steriliseren of castreren.

Wat ga jij doen op Internationale Dakloze Dieren Dag om het overbevolkingsprobleem tegen te gaan? :)