26 augustus: Internationale Hondendag!

Honden zijn leuk! Ze zijn aaibaar, enthousiast en houden ons overal gezelschap. Geen wonder dat zij als beste vriend van de mens worden bestempeld! Nadat het ca. 2,5 week geleden Internationale Kattendag was, is het nu tijd voor onze andere beste vriendjes! Vandaag, op 26 augustus, is het namelijk Internationale Hondendag! Vier jij vandaag ook met ons mee?

Honden doen veel voor de mens

Internationale Hondendag is in 2004 opgericht en staat helemaal in het teken van honden. Alle soorten honden worden vandaag in het zonnetje gezet en extra verwend. Niet alleen familiehonden krijgen extra aandacht, maar wat dacht je van de honden die levens redden? Er zijn genoeg honden die zich dagelijks voor mensen inzetten: als persoonlijke bescherming, wetshandhaver, invalidehulp, in het leger, drugshonden, politiehonden etc. Er zijn zelfs honden die kanker en andere ziektes kunnen detecteren. Dit zijn dingen die mensen niet eens kunnen! Honden verdienen daarom een extra dag in het jaar waarop zij speciaal vertroeteld worden.

De eeuwenoude relatie tussen honden en mensen

De relatie tussen honden en mensen is al duizenden jaren oud, al meer dan 15.000 jaar leven mensen en honden samen. Onze relatie is dan ook één van de meest unieke relaties tussen twee verschillende diersoorten. De hersenen van honden lijken op emotioneel gebied veel op die van ons.  Zo lijken honden een empathisch vermogen te hebben en daardoor in staat om onder andere liefde te ervaren. Onze band is dan ook voornamelijk emotioneel van aard, maar dat is niet altijd zo geweest: duizenden jaren geleden werden hondachtigen gebruikt bij de jacht. Zij hielden de kuddes bij elkaar en waarschuwden als er vijanden aan kwamen. Op hun beurt zorgden de mensen voor eten. Net als mensen, leven hondachtigen in groepen. Dit maakte de hond mogelijk een aantrekkelijk gezelschapsdier, waarbij de hondachtige de mens als leider beschouwde. Vanuit hier is de relatie tussen mens en hond steeds verder opgebloeid tot de relatie die wij nu met ze kennen.

De positieve invloed van honden op onze gezondheid

Bijna een vijfde van alle Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere honden in huis. Hiermee is de hond één van de meest populaire gezelschapsdieren. De band tussen mens en hond is sterk gebaseerd op emoties. De voornaamste reden dat mensen tegenwoordig een hond in huis nemen, is dan ook vanwege deze waardevolle emotionele band. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de interactie met honden onze gezondheid ten goede kan komen. Contact met honden is goed voor onze bloeddruk, verlaagd ons stressniveau en cholesterolgehalte en vermindert hartklachten. Kinderen die al vanaf hun geboorte met een hond in huis opgroeien, hebben veel minder last van bijvoorbeeld astma en andere allergieën. Hondenbezitters hebben over het algemeen zelfs minder gezondheidsklachten dan bijvoorbeeld kattenbezitters door alle extra lichaamsbeweging die zij krijgen door hun hond meerdere keren per dag uit te laten! Ook vergroot je door met je hond te wandelen de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect op je gezondheid heeft.

Onze band met honden is al duizenden jaren oud en honden staan altijd voor ons klaar! Zij hebben deze dag van extra aandacht en verwennerij dus zeker verdient. Geef je hond vandaag bijvoorbeeld een extra snack of koop een extra speeltje voor ze! Iedereen verdient het om eens lekker in het zonnetje te worden gezet en je hond zal dit zeker waarderen!

Leuke weetjes en feitjes over honden

  • Wist je dat jouw hond is net zo slim als een peuter? Heb je je wel eens afgevraagd waarom kinderen van deze leeftijd een speciale band met honden lijken te hebben? Dit komt omdat zij grofweg dezelfde taal spreken.
  • Wist je dat honden daadwerkelijk jaloers kunnen worden wanneer zij jou zien knuffelen met een andere hond?
  • Heb je je wel eens afgevraagd waarom je hond zijn plekje om zijn behoefte te doen zo zorgvuldig uitkiest? Dit is omdat honden de voorkeur hebben om hun behoefte te doen in lijn met de magnetische velden van de aarde.
  • Wist je dat honden tijd aan kunnen voelen? Zij kunnen het verschil tussen één uur en een paar uur onderscheiden. Op basis van dit gevoel kunnen zij de toekomst ‘voorspellen’ en weten zij bijvoorbeeld wanneer het tijd is om uitgelaten te worden.
  • Wist je dat een hond kan ruiken hoe jij je voelt? Ze kunnen de kleinste verandering in jouw geur oppikken en weten zo hoe jij je voelt. Op deze manier vinden zij bijvoorbeeld ook ziektes bij mensen of kunnen zij al aanvoelen dat iemand zwanger is.