4 oktober: Dierendag!

Eind deze week, op 4 oktober, is het weer Werelddierendag, een dag waarop we onze huisdieren extra in het zonnetje zetten en verwennen. Ongeveer 90 jaar geleden werd dierendag voor het eerst gevierd. Het doel van dierendag was, en is nog steeds, om het bewustzijn te vergroten over hoe wij met dieren omgaan. Vooral kinderen zijn hierbij belangrijk. Hoe eerder zij leren om goed met dieren om te gaan, hoe groter de kans is dat zij dit later ook zullen doen. In deze blog vind je 5 ideeën voor activiteiten die jullie op dierendag kunnen doen.

1. Geef je huisdier extra aandacht

Je huisdier doet niets liever dan tijd met jullie doorbrengen. Er is niets leuker dan aandacht. Knuffel je knaagdier vandaag extra, ga lekker lang wandelen met je hond, speel net iets langer met je kat en laat je vogel net iets langer uit zijn kooi. Kijk vooral naar wat je huisdier leuk vindt om te doen. Ook kunnen jullie bijvoorbeeld zijn favoriete maaltijd voor hem maken!

2. Cadeautjes voor je huisdier

Bij een feestdag horen natuurlijk cadeautjes, zoals een nieuw speeltje. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw flostouw voor je hond, een speelhengel voor je kat, een bal voor je knaagdier of een speelplaats voor je vogel. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwe riem of een nieuwe halsband voor hem kopen. Iedereen wordt toch blij van cadeautjes?

3. Geef je huisdier een lekkere snack!

Om de feestdag compleet te maken, kun je jouw huisdier verwennen met een lekkere snack. Huisdieren houden nou eenmaal erg van eten en worden er erg blij van. Geef je hond bijvoorbeeld een lekker bot om op te kauwen, je kat lekkere kattensnoepjes of een visje en geef je knaagdier of vogel knaaghout cadeau. Je huisdier zal je erg dankbaar zijn. Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Er staan diverse recepten online waarmee jullie zelf snacks voor je huisdier kunnen maken!

4. Verzorg je huisdier extra goed

Dieren houden van persoonlijke aandacht, snacks en spelen, maar wist je dat je vriendje ook van een verzorgende behandeling kan genieten? Is jouw hond, kat, knaagdier of vogel een echte ijdeltuit? Verwen hem dan met een heerlijk bad en/of een verzorgingsbeurt. Was en borstel je huisdier en masseer hem zelfs eventueel als hij hiervan houdt!

5. Bezoek een dierenasiel

Niet alleen je eigen huisdier verdient het om op Werelddierendag verwend te worden en extra aandacht te krijgen, ook dieren in het asiel verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Er worden helaas nog veel huisdieren afgestaan of gevonden zonder dat de eigenaar ervan te traceren is, waardoor zij in het asiel terechtkomen. Veel van deze instellingen openen met, of rondom, dierendag hun deuren zodat ook deze dieren extra verwend kunnen worden!

Wat gaan jullie doen met dierendag? :)