5 tips voor verkoeling voor honden

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we met zijn allen weer lekker naar buiten gaan! Wij trekken luchtigere kleding aan en pakken er zo nu en dan eens een ijsje bij, maar onze honden kunnen dit niet. Toch is het ook voor hen belangrijk om de verkoeling op te zoeken om zo oververhitting te voorkomen. In deze blog vind je 5 tips over hoe je je hond het beste de verkoeling kunt geven die hij nodig heeft tijdens deze warme dagen.

1. Creëer schaduw voor je hond

Let er ten eerste op dat je hond over voldoende schaduw beschikt wanneer deze buiten is. Zorg ervoor dat hij in de schaduw kan lopen wanneer je hem uitlaat en ook in je tuin of tijdens activiteiten in de schaduw kan liggen. Is er geen schaduw waar je naar toe gaat? Neem dan bijvoorbeeld een parasol mee om kunstmatige schaduw te creëren.

2. Voorzie je hond van verkoelende kleding

Ten tweede kun je je viervoeter van verkoelende kleding voorzien. Je kunt klein beginnen met een koel-bandana, maar ook voor een koelvest kiezen dat een groter deel van je hond bedekt. De kleding is gemaakt van een absorberende stof, die de temperatuur van je hond ondersteunt. Hierdoor koelt de kleding je hond op warme dagen of tijdens lichamelijke activiteiten af en voorkomt het oververhitting.

3. Een Hondenzwembad

Wanneer het erg warm wordt buiten, trekken wij massaal naar het zwembad of de zee. Niet alleen wij mensen vinden zwemmen leuk, onze viervoeters doen graag mee. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je hond mee te nemen naar het water, maar je kunt het water ook naar je hond brengen. In een hondenzwembad kun je je hond in je eigen tuin verkoeling bieden. Een hondenzwembad is gemaakt van speciaal materiaal dat bestand is tegen de scherpe nagels van je hond. Ook is het voorzien van een slipvaste bodem, zodat je hond er niet in uit zal glijden.

4. Verkoelend speelgoed voor je hond

Plezier beleven met je hond is het leukste dat er is. Wanneer je je hond meeneemt naar het water, of het water naar hem brengt, wil je dan ook samen iets leuks doen. Er is speciaal hondenspeelgoed verkrijgbaar dat blijft drijven wanneer deze in contact komt met water. Zo kunnen jullie terwijl jullie samen spelen tegelijkertijd de verkoeling opzoeken.

Ook is er hondenspeelgoed verkrijgbaar dat zelf voor verkoeling zorgt, zoals bijvoorbeeld deze koelbal. De bal neemt water op dat via kleine gaatjes ontsnapt wanneer je hond op de bal kauwt. Hierdoor kan je hond tegelijk spelen en afkoelen. De bal is ook in te vriezen voor extra verkoeling.  

5. Breng een beschermlaag aan bij je hond

Blootstelling aan de zon is natuurlijk niet altijd te voorkomen. Om je hond toch een vorm van bescherming te bieden, kun je je hond een extra beschermlaag meegeven. Wij mensen brengen zonnebrandcrème aan wanneer de zon schijnt, voor honden is dit ook mogelijk. Je kunt de crème bijvoorbeeld aanbrengen op de neus, huidplooien en oorrandjes van je hond. Zo bescherm je hem tegen uv-straling.

Daarnaast kan het erg warm zijn, en zelfs pijn doen, wanneer je hond op heet asfalt of heet zand loopt. Om de poten van je hond te beschermen, kun je voetzolenspray aanbrengen. Deze spray houdt de voetzolen zacht, sterk en soepel, waardoor zij beter bestand zijn tegen de hete ondergrond.

Tip: bekijk ook nog eens ons recept voor een lekker hondenijsje, voor extra verkoeling!

Tip: bekijk ook onze blog 5 tips voor verkoeling voor katten.