5 tips voor verkoeling voor katten

Het is weer volop zomer en dat betekent vaak temperaturen boven de 30℃. Voor ons is dit al afzien, maar voor onze huisdieren is dit nog veel minder prettig. Zij kunnen zelf niet voor verkoeling zorgen op een manier dat wij dat kunnen, dus zullen wij hen hierbij moeten helpen. Het is belangrijk voor je kat om de verkoeling op te zoeken om zo oververhitting te voorkomen. In deze blog vind je 5 tips over hoe jij je kat het beste de verkoeling kunt bieden die hij nodig heeft tijdens deze warme dagen.

1. Zorg voor voldoende drinkwater voor je kat

Vroeger kregen katten voldoende vocht binnen door het eten van muizen, die bestaan voor 60-70% uit vocht. Maar tegenwoordig krijgen katten meer en vaker brokjes te eten, waardoor zij minder vocht binnen krijgen. Ook krijgen katten over het algemeen niet snel dorst, waardoor zij zelf niet merken dat zij meer moeten drinken. Toch hebben zij, net als andere zoogdieren, water nodig. Om deze reden moeten wij ze, zeker tijdens de warme dagen, stimuleren om meer te drinken.

Stimuleren om te drinken houdt ook in dat je kat weinig moeite hoeft te doen om te drinken. Je kunt bijvoorbeeld op meerdere plaatsen in je woning water aanbieden, bij voorkeur op plekken waar je kat veel loopt. Ververs dit water regelmatig en doe het water in grote drinkbakken. Katten vinden het prettig om uit grotere drinkbakken te drinken, waarin ze niet snel met hun snorharen in de knel kunnen komen.

Naast het vergroten van het aanbod en de grotere drinkbakken, kun je kiezen voor stromend water voor je kat. Stromend water bevat meer zuurstuf en minder bacteriën. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een lopende keukenkraan, douche of regenpijp, maar een drinkfontein is natuurlijk veel handiger. Een kat weet instinctief ook dat stromend water gezonder voor hem is en zal er daarom meer van drinken.

Met deze warmte is het aan te raden je kat daarnaast wat vaker natvoer te geven. Natvoer bevat veel vocht, waardoor je kat tegelijkertijd voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.

2. Verkoel de poten van je kat

Katten zweten nauwelijks. De enige plek waar ze daadwerkelijk zweten, is onder hun pootjes. Het is daarom belangrijk om voor verkoeling van de poten te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een grote bak water neerzetten en hier speeltjes in doen als plastic visjes of balletjes. Je kat kan zo tegelijkertijd spelen en zijn voetjes afkoelen.

3. Je kat naar buiten in de zomer

Wanneer het boven de 30℃ wordt, kan het te warm zijn om je kat overdag naar buiten te laten. Je kunt er dan voor kiezen om je kat bijvoorbeeld in de ochtend of laat in de avond naar buiten te laten. Wil je kat overdag toch graag naar buiten? Zorg dan voor voldoende schaduwplekken waar je kat de verkoeling op kan zoeken.

4. Geef je kat meer vrijheid in huis

Vaak verkiezen katten toch de koele binnentemperatuur boven de schaduw buiten. Wanneer je kat liever naar binnen gaat, geef hem dan de ruimte die hij nodig heeft. Misschien mag je kat normaal niet in de kelder of keuken komen, maar dit zijn vaak wel de koelste plekjes in huis. Je kat zal hier graag op de koude vloer gaan liggen. Geef je kat daarom meer vrijheid in huis, zodat hij met deze temperaturen de verkoeling goed op kan zoeken.

5. Verkoelende producten voor je kat

Katten kunnen niet zweten zoals wij dit kunnen en zullen daarom op een andere manier verkoeling moeten zoeken. Een verkoelend product dat je kat hierbij kan helpen, is een koelmat. Je kat kan hier op gaan liggen en rustig afkoelen. Niet alle koelmatten zijn overigens geschikt voor katten, let hier dus goed op wanneer je er één aanschaft. Katten vinden het ook heerlijk om languit voor een ventilator te gaan liggen. Let er wel op dat zijn voetjes niet in de ventilator kunnen komen!

Let op: wees voorzichtig met het openzetten van kantelramen om je huis te verkoelen! Elk jaar sterven er katten doordat zij klem komen te zitten in een kantelraam. Je kunt dit voorkomen door er bijvoorbeeld een handdoek tussen te stoppen of met een beschermrek.

Tip: bekijk ook onze blog 5 tips voor verkoeling voor honden.