8 augustus: Internationale Kattendag!

Katten zijn leuk! Ze zijn klein, pluizig en nieuwsgierig. Mede door deze nieuwsgierigheid komen ze nog wel eens in de problemen, wat voor hilarische taferelen kan zorgen. Het is niet voor niets dat het hele internet vol staat met foto’s en video’s van katten. 8 augustus staat de hele dag in het teken van katten, want: het is Internationale Kattendag! Vier jij ook met ons mee?

Internationale Kattendag: verwennen en informeren

Internationale Kattendag is een soort dierendag, maar dan speciaal voor katten. Katten worden vandaag extra in het zonnetje gezet en extra verwend. Internationale Kattendag is in 2002 opgericht door het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn en verscheidene dierenrechtenorganisaties. Niet alleen het verwennen van onze katten staat op deze dag centraal, ook wordt er extra aandacht gevraagd voor de behoeften van katten en hoe wij hen beter kunnen helpen en beschermen. Misbruik en verwaarlozing zijn helaas nog steeds een groot probleem. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal dierenmishandelingen jaarlijks op meer dan 200.000 gevallen wordt geschat? Het is daarom belangrijk om mensen goed te informeren over hoe zij het beste met hun huisdier om kunnen gaan.

De eeuwenoude relatie tussen kat en mens

Katten zijn onafhankelijk en niet afhankelijk van sociale contacten om te overleven. Dit maakt de relatie tussen mens en kat uniek. Katten hebben ons niet nodig om te overleven, maar kiezen er toch voor om bij ons te zijn. Onze band is dan ook voornamelijk emotioneel van aard. Katten houden ons al duizenden jaren gezelschap. Er wordt vaak gedacht dat de oorsprong van de relatie tussen mens en kat in Egypte ligt, maar wist je dat de eerste band tussen kat en mens al rond 7.500 voor Christus in Cyprus ontstond? Katten zijn moeilijk te trainen en klein. Zij waren daardoor in de oudheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld paarden en honden, niet in te zetten voor fysiek werk. Wel zijn zij goede jagers. Omdat katten de knaagdieren verjoegen, begonnen mensen ze te waarderen en lieten zij katten in hun huis toe. De oude Egyptenaren gaven katten zelfs een goddelijke status omdat zij de voedselvoorraden beschermden tegen muizen en ratten.

De positieve invloed van katten op onze gezondheid

Ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere katten in huis. Hiermee is de kat één van de populairste gezelschapsdieren. Hoewel een kat onafhankelijk is, zal hij je aanwezigheid toch op prijs stellen. De ene kat houdt wat meer van fysieke aandacht dan de ander, maar zal het altijd waarderen als je bij hem in dezelfde ruimte bent en voor hem zorgt. Wist je dat het hebben van een kat ook een positieve invloed heeft op je gezondheid? Het is goed voor je hart en helpt stress verminderen. Zelfs het kijken naar katten op het internet kan al voor energie en positievere emoties bij mensen zorgen. Vergeet daarom ook vooral niet om jouw kattenfoto’s en –video’s te delen op onze Facebookpagina

Katten staan al duizenden jaren voor ons klaar en hebben de extra aandacht en verwennerij vandaag dus zeker verdient! Geef je kat bijvoorbeeld een extra kattensnack of koop een nieuw speeltje voor hem! Iedereen verdient het om eens extra aandacht te krijgen en je kat zal dit zeker waarderen!

Leuke weetjes en feitjes over katten

  • Wist je dat volwassen katten enkel miauwen tegen mensen? Tussen katten onderling is lichaamstaal voldoende om duidelijk te maken wat zij bedoelen.
  • Wist je dat katten meer dan 100 verschillende geluiden kunnen maken? Dit terwijl honden niet verder komen dan 10.
  • Wist je dat de hersenen van katten voor 90% vergelijkbaar zijn met de hersenen van mensen?
  • Wist je dat als een kat met zijn lichaam langs jouw lichaam wrijft, dit niet enkel een teken is van affectie? Op deze manier bakent hij ook zijn territorium af en maakt hij aan andere katten duidelijk dat jij van hem bent.
  • Wist je dat er in Schotland een kat woonde die in haar leven meer dan 30.000 muizen gevangen heeft? Na haar dood is er een standbeeld voor haar opgericht.