Overweeg jij een konijn of knaagdier aan te schaffen? Denk allereerst na of jij de komende paar jaar in staat bent om voor het diertje te zorgen. Een klein knaagdier blijft tot wel 3 jaar in je leven en een cavia of konijn tot wel 8 à 10 jaar. Denk ook na over het soort knaagdier dat bij jouw wensen en situatie aansluit. In deze blog vind je informatie die jou kan helpen.

Welk soort knaagdier of konijn past bij mij?

Er zijn verschillende soorten konijnen en knaagdieren verkrijgbaar. Wil jij liever iets kleins? Dan kan een muis, hamster of zelfs een tamme rat geschikt zijn voor jou. Wil je liever groters om mee te knuffelen? Dan past een cavia of konijn misschien beter bij jou.

De goede kooi voor mijn konijn/knaagdier

Wanneer je een knaagdier hebt gekozen dat bij je past, begin je met het aanschaffen van de producten die jouw beestje nodig heeft. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om jouw huisdier van een verblijf te voorzien. Zorg dat je het goede formaat kooi koopt, een konijn heeft natuurlijk meer ruimte nodig dan een muis of hamster. Schaf bodembedekking en/of hooi aan waarmee je de bodem van de kooi bekleed en waarmee jouw knaagdier een eigen schuilplek kan creëren.

Voeding voor mijn konijn/knaagdier

Met alleen een kooi ben je er natuurlijk nog niet. Je moet ook voer inslaan voor jouw dier. Wil je hem eens extra verwennen? Denk dan ook aan verantwoorde snacks voor jouw knaagdier of konijn. De voeding moet natuurlijk ook ergens in. Hiervoor heb je een voerbak en een drinkfles nodig. Voor knaagdieren en konijnen kun je het beste kiezen voor een hangende drinkfles. Hierin blijft het water goed schoon, natuurlijk moet je dit water wel regelmatig verversen.

Welke andere dingen heb ik nog nodig voordat mijn knaagdier/konijn komt?

De kooi moet natuurlijk ook worden gevuld met speeltjes, om de verveling tegen te gaan. Speelgoed kan bijvoorbeeld bestaan uit een loopwiel, balletje of zelfs een heuse konijnenspeeltunnel. Optioneel kun je ook voor tuigjes of buitenren kiezen om je huisdier mee uit te laten en van extra beweging te voorzien. Ook kan een vervoersbox erg handig zijn, voor wanneer jouw konijn of knaagdier naar de dierenarts moet.

Wanneer je aan al deze benodigdheden hebt gedacht, ben je helemaal klaar voor de komst van jouw huisdier!