Het is alweer bijna mei en dat betekent: het wordt weer mooi weer buiten. Niet alleen wij genieten van de buitenlucht, maar onze huisdieren beleven hier ook veel plezier aan. En wat is er leuker dan samen met je huisdier van de buitenlucht te genieten? Niet alleen is het leuk om samen tijd door te brengen, het versterkt ook nog eens de band tussen mens en dier. In deze blog vind je inspiratie over activiteiten die jij buiten met je huisdier kan ondernemen.

Wandelen met je huisdier

De eerste activiteit die vaak in mensen opkomt als het gaat om buitenactiviteiten met een huisdier is een wandeling. Honden worden bijvoorbeeld meerdere malen per dag uitgelaten. Deze wandelroutes bevinden zich vaak in de directe omgeving van je huis. Het is echter ook erg leuk om je hond eens mee te nemen naar een recreatiegebied. Zo kun je de “verplichte” wandeling combineren met een leuke wandeltocht in een afwisselende omgeving.

Alle huisdieren hebben lichaamsbeweging nodig. Wist je dat je ook een tuigje om kunt doen bij je kat, konijn of knaagdier om hen mee kan nemen voor een wandeling? Zij zullen de wandeling in de buitenlucht ook erg leuk vinden.

Agility training voor je huisdier

Wanneer je liever iets actievers onderneemt dan een wandeling, kun je je hond bijvoorbeeld meenemen tijdens het hardlopen of fietsen of met je hond trainen. Bij agility training, ook wel behendigheidstraining, gaat het er om dat je huisdier een parcours van verschillende hindernissen aflegt. Je mag je huisdier wel aanwijzingen geven, maar het is de bedoeling dat hij de training vrijwel zelfstandig uitvoert zonder de hindernissen te raken. Agility training doet een beroep op de verschillende vaardigheden van je huisdier. Voor honden bestaan de hindernissen bijvoorbeeld uit het springen door een ring of over een horde. Voor katten komt vooral de speeltunnel van pas. Konijnen vinden deze ook erg leuk. Katten en konijnen luisteren minder snel naar bevelen, maar vinden vooral het spelende aspect erg leuk.

Naar de hondenspeeltuin

Honden vinden het leuk om actief uitgedaagd te worden. Wist je dat er speciale speeltuinen voor honden bestaan? In deze speeltuinen zijn allerlei hindernissen en activiteiten verborgen waar je hond de hele dag plezier aan kan beleven. Denk bijvoorbeeld aan graafkuilen, slalompoortjes en hoogtesprongen. Je hond kan zich in deze afgesloten omgeving zelfstandig vermaken en zo de beweging krijgen die hij nodig heeft.

Zwemmen met je hond

Wanneer het echt warm wordt buiten, zoeken wij graag de verkoeling op en wij trekken massaal naar het strand. Niet alleen voor mensen is dit prettig, ook je huisdier zoekt graag de verkoeling op tijdens deze warme dagen. Neem je hond eens mee naar het stand. Jullie kunnen samen spelen, zwemmen, afkoelen en daarna weer uitrusten op het strand. Zo beleven jullie samen een leuke, verkoelende dag. Wil je niet naar het strand maar je hond toch de enige afkoeling bezorgen? In een hondenzwembad kan je hond lekker in eigen tuin afkoelen tijdens de warme zomerdagen.

En als het minder goed weer is?

Is het een keer minder goed weer en wil je toch tijd samen doorbrengen met je huisdier? Dieren worden niet alleen graag fysiek uitgedaagd, maar ook mentaal. Met behulp van denkspelletjes wordt je huisdier op een andere manier uitgedaagd. Vooral het zoeken naar en oplossing voor een probleem, en de overwinning die daarbij hoort, stimuleert de gezondheid van je huisdier. Op deze manier is spelen niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam.