Back to school voor huisdieren!

Augustus loopt alweer ten einde. Dit betekent (helaas) ook dat het schooljaar weer bijna gaat beginnen, of misschien zijn de scholen bij jou zelfs alweer begonnen! De lange, warme zomeravonden zijn voorbij, er worden weer schoolspullen ingeslagen en de relaxte dagen worden ingeruild voor school- en werkdagen. Jij bent gefocust om je kinderen weer in het normale ritme te brengen, maar vergeet niet om je huisdier ook mee te nemen in deze veranderingen! Het nieuwe ritme is niet alleen van invloed op jou en je kinderen, maar ook op je huisdier. Je huisdier is gewend geraakt aan de extra aanwezigheid en aandacht die hij gedurende de zomer heeft gekregen. Het is voor hem ook weer even wennen wanneer veel familieleden weer naar school of werk gaan en het huis overdag weer leeg en stil wordt. Bij honden is dit gedrag goed zichtbaar, maar ook katten hebben hier last van. Hoewel de meeste katten onafhankelijk lijken, kan het plotselinge verdwijnen van jou en je kinderen overdag erg stressvol voor hem zijn. Er zal dus een routine moeten komen waarin zowel voldoende tijd is voor school en werk als voor jouw huisdier. In deze blog vind je 5 tips waarmee jij je huisdier kunt laten wennen aan het nieuwe school- en werkritme.

Tip 1: Laat je huisdier langzaam wennen aan het nieuwe school- en werkritme

Huisdieren zijn gewoontedieren. Net als kinderen raken huisdieren gewend aan de vakantietijd: laat opblijven, uitslapen en extra aandacht. Een plotselinge verandering kan stress met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om je hond of kat rustig te laten wennen aan het nieuwe ritme en hier al voor het nieuwe schooljaar mee te beginnen. Zo hoeven zij niet tegelijk te wennen aan én een nieuw ritme én een leeg huis. Creëer een routine dat onder andere bestaat uit specifieke tijden voor het eten, uitlaten en spelen. Dit zijn bij voorkeur tijden die ook gehandhaafd zullen worden wanneer het schooljaar of de werkweek ook daadwerkelijk weer begonnen is. Laat jij je hond bijvoorbeeld normaal voor en na school / werk uit? Doe dit nu dan ook vast op deze tijden. Een geleidelijke verandering in het ritme helpt je huisdier te wennen aan de nieuwe gang van zaken. Zij begrijpen immers niet waarom alles plotseling anders moet wanneer de vakantie afgelopen is.

Tip 2: Laat je huisdier langzaam wennen aan het alleen zijn

Je vriendje is eraan gewend geraakt dat jij en je kinderen meer thuis waren deze zomer. Wanneer je dan plotseling voor een langere tijd weg bent, kan je huisdier verlatingsangst ontwikkelen. Verlatingsangst uit zich in het bijten en krabben aan meubels, blaffen/mauwen en “ongelukjes” in huis. Als jouw hond of kat hier gevoelig voor is, is het belangrijk om hem langzaam te laten wennen aan een leeg huis. Begin met korte periodes van huis en breid dit steeds langer uit. Dit laat je huisdier wennen aan het alleen zijn en laat hem weten dat je ECHT terug zal komen. Je hond of poes zal namelijk niet begrijpen waarom je na al die weken ineens niet meer thuis bent en is bang dat je niet meer terug komt. Zet je hond eventueel ook in de bench als je van huis gaat als dit de normale gang van zaken is op een school- / werkdag.

Tip 3: Houd je huisdier bezig wanneer je van huis bent

Zorg er natuurlijk wel voor dat je huisdier voldoende te doen heeft wanneer je hem alleen thuis achterlaat. Door hem bezig te houden, voorkom je dat hij zich gaat vervelen en alles kapot bijt of krabt. Interactieve puzzels en -speelgoed houden je dier bijvoorbeeld goed bezig. Leer je dier hoe hij het speelgoed of de puzzel gebruikt en laat hem er vervolgens zelf mee spelen. Het speelgoed is leuk en stimuleert je dier tegelijkertijd mentaal.

Het is leuk om het lievelingsspeelgoed van je hond of kat te bewaren voor de momenten dat jij en je kinderen van huis zijn. Laat je kinderen het lievelingsspeelgoed geven voor jullie vertrekken en het weer terugvragen wanneer jullie thuiskomen. Je dier zal uitkijken naar het speeltje en het leed van het alleen achterblijven wordt zo verzacht!

Voor katten is het ook leuk om ‘live entertainment’ te hebben. Zorg ervoor dat je kat een plek heeft waar hij goed naar buiten kan kijken, bijvoorbeeld vanuit de vensterbank. Zet voor het raam een voerbakje of vogelhuisje neer, waar veel vogels en kleine knaagdieren op afkomen. Je kat is voor langere tijd vermaakt en wordt tegelijkertijd ook mentaal gestimuleerd.

Tip 4: Quality time met je huisdier

Naast dat je huisdier moet leren om weer alleen thuis te zijn, moet hij ook weten dat je op de momenten dat je wel thuis bent nog gewoon tijd voor hem hebt. Zorg dat je vaste tijden inplant voor een wandeling, bijvoorbeeld voor- en nadat jullie naar school en werk gaan, en speelmomenten. Eén op één tijd stimuleert je huisdier mentaal en versterkt ook de onderlinge, emotionele band. Een bijkomend voordeel van wandelen of spelen in de ochtend is dat je huisdier al veel energie kwijt kan. Dit verkleint de kans op verveling en daarmee ook op gedragsproblemen.

Tip 5: Wees zelf ook goed voorbereid op het nieuwe schooljaar!

Onze huisdieren zijn erg op ons gesteld. Katten komen misschien onafhankelijk over, maar ook zij zijn heel empathisch ingesteld. Wanneer jij er tegenop ziet om weer naar school of werk te gaan, zal je huisdier dit niet alleen oppikken maar jouw emoties ook gaan weerspiegelen. Zorg er daarom voor dat jij weer met een frisse start kan beginnen!

Wanneer het ‘echte leven’ weer begint, zijn er veel belangrijke afspraken waar jij en je kinderen naar toe moeten: vergaderingen, huiswerk, sporten etc. Om rust te creëren, kan het helpen om huisdiergerelateerde afspraken in de vakantie vast te plannen. Lukt het niet om in de vakantie bij de dierenarts, trimsalon of andere afspraak langs te gaan? Plan dan in ieder geval vast een moment in waarop je hier wel langs kunt gaan. Dit geeft jou rust in je hoofd en vermindert stress, wat vervolgens ook weer in jouw huisdier weerspiegelt.

Betrek ook vooral je kinderen bij het plannen van het nieuwe schoolritme! Leg uit dat zij een grote invloed hebben gehad op jullie huisdier gedurende de zomer. Als je dier gewend is om met je kinderen op te trekken gedurende de zomer, kan een plotselinge stop hiervan verwarrend en stressvol zijn. Het betrekken van je kinderen levert niet alleen een goede afstemming tussen gezin en huisdier op, het leert je kinderen ook over verantwoordelijkheid!