Een vogel als huisdier: waar moet ik aan denken?

Sommige vogels, zoals kanaries, parkieten en papegaaien, kunnen goed door mensen gehouden worden. Je kunt ze tam maken en ze zijn goed gezelschap. Denk alleen wel goed na voor je een vogel in huis neemt, want een vogel vraagt veel verzorging en aandacht. In deze blog zetten wij de belangrijkste dingen waar jij aan moet denken op een rijtje.

Waar moet ik allemaal aan denken bij de aanschaf van een vogelkooi?

Om een vogel in huis te houden, is een kooi natuurlijk het eerste vereiste waar je aan moet denken. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is: een vogel moet voldoende bewegingsruimte hebben in de kooi. De vogel moet zich goed kunnen bewegen, maar hoeft niet te kunnen vliegen. Je kunt vogels zowel binnen in een kooi als buiten in een volière houden. Het mooiste is natuurlijk als je vogel vrij rond kan vliegen in huis of in een volière, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Heb je voldoende ruimte voor een volière? Denk er dan aan dat het binnenverblijf tocht- en vorstvrij moet zijn en dat je voldoende zitstokken en beplanting in het verblijf plaatst. Kies je voor een kooi in huis? Zorg er dan voor dat er minimaal twee zitstokken in de kooi zitten. Het hebben van meerdere zitstokken is essentieel, omdat je vogel dan lekker van stok naar stok kan huppen. Door zitstokken van verschillende diameters te plaatsen, houd je de poten van je vogel in goede conditie. De diameter moet wel passen bij de vogel. Door ongeschikte zitstokken kunnen de nagels van je vogel te lang worden en kan hij pijn krijgen door de verkrampte manier waarop hij zich aan de stok vast moet houden. Naast zitstokken, mag je goede bodembedekking, een voer- en drinkbak en speelgoed natuurlijk niet vergeten. Ook vindt vrijwel elke vogel het fijn om te badderen, dus zet ook een badje in de kooi.

Denk goed na over de standplaats van de vogelkooi. Zet de kooi niet in de felle zon, op een donkere plek of dicht bij een raam, verwarming of deur. Vogels vinden de tocht en warmte niet fijn en kunnen erg schrikken als een deur of raam plotseling open gaat of dicht valt. Zet je vogel ook niet te dicht bij een keuken in de buurt: door bepaalde soorten pannen te verhitten kunnen stoffen vrijkomen waar de longen van een vogel niet goed tegen kunnen.

Denk daarnaast ook goed na over de spijlen van de vogelkooi. Parkieten houden er bijvoorbeeld erg van om te knagen. Door dunne spijlen knagen ze dan ook zo heen. Heb je een kleine vogel? Zorg er dan voor dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is, je wilt immers niet dat je vogel zomaar ontsnapt en ervandoor vliegt.

Om je vogel gezond te houden is een schoon hok erg belangrijk. Verschoon de kooi van je vogel dan ook regelmatig. Houd de bodem en de zitstokken vrij van uitwerpselen en ververs de bodembedekking elke week. Alleen zeven is niet voldoende. Als je alleen zeeft, blijft er altijd vuil achter, wat de kans op besmetting en ziektes vergroot. Maak ook minimaal één keer per week de voer- en drinkbakjes en het badje schoon en voorzie je vogel dagelijks van schoon drinkwater.

Welk vogelvoer heeft mijn vogel nodig?

Goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van je vogel. Vaak is er speciale voeding verkrijgbaar die specifiek geschikt is voor een bepaalde vogelsoort. Deze voeding voorziet je vogel zo in zijn unieke voedingsbehoefte. Koop daarom voer dat specifiek geschikt is voor het type vogel dat jij hebt. Ook kun je je vogel krachtvoer geven voor extra eiwitopname. Je kunt het krachtvoer in dat geval door de normale voeding heen mengen. Bewaar vogelvoer niet te lang, zodat de voedingswaarde niet verloren gaat. Als aanvulling kun je je vogel fruit, sla en vogelsnacks geven.

LET OP: Vogels spugen de velletjes van zaden weer uit. Hierdoor kan het lijken alsof het voedselbakje nog vol is, terwijl deze in feite leeg is. Controleer dit daarom goed en vul het voedselbakje van je vogel regelmatig met verse voeding.

Hoeveel aandacht heeft mijn vogel nodig?

Vogels zijn erg sociaal en hebben aandacht nodig. De ene vogel heeft meer aandacht en gezelschap nodig dan de andere vogel. Informeer daarom van tevoren goed over de zorg en aandacht die jouw vogel nodig heeft. Parkieten vinden het bijvoorbeeld niet fijn om alleen te zijn. Het is beter om ze een maatje te geven. Ook kanaries kun je samen houden, maar houd mannetjes en vrouwtjes gescheiden van elkaar. Wanneer een vogel zich eenzaam voelt, kan hij gaan plukken en/of bijten. Een parkiet kan zelfs gedragsstoornissen vertonen als hij te weinig aandacht krijgt of zich verveelt, zeker als hij geen soortgenoot heeft.

Hoe zorg ik dat mijn vogel zich niet verveelt?

De ene vogelsoort is sneller verveeld dan de andere. Voor de één zijn zitstokken en een badje voldoende, voor andere vogels heb je speeltjes nodig om ze te vermaken. Deze vogels klimmen graag, willen naar voedsel zoeken en pakken dingen vast met hun snavel. Parkieten zijn bijvoorbeeld erg speels. Je doet ze dan ook een groot plezier als je een schommel, spiegel of ander speelgoed in hun kooi hangt. Vogelspeelgoed zorgt voor prikkels, waardoor je vogel lekker in beweging blijft.

Hoe maak ik mijn vogel tam?

Het leukst aan het hebben van een vogel in huis is natuurlijk dat je hem gezellig uit zijn kooi kunt halen. Een parkiet en papegaai kunnen tam worden. Je kunt ze trainingen om netjes op je hand te stappen of zelfs om op je schouder te blijven zitten! Met een kanarie is dit moeilijker. Om je vogel zo tam te krijgen, moet je zorgen dat hij hier al vanaf jongs af aan aan went.