Help, mijn huisdier heeft jeuk!

Net als mensen, hebben dieren wel eens last van jeuk. Wanneer je huisdier last heeft van jeuk, zal hij overmatig likken, bijten en/of krabben. Het is vaak moeilijk om te achterhalen waarom je hond, kat, konijn en/of knaagdier precies last van jeuk heeft. In deze blog bespreken we diverse mogelijke oorzaken, en hun oplossingen.

Mogelijke oorzaak 1: je huisdier heeft last van vlooien

De meest voor de hand liggende oorzaak van jeuk bij huisdieren is vlooien. Een vlooienplaag is moeilijk te ontdekken. Vlooien zijn klein en verschuilen zich goed in de vacht van je huisdier. Katten eten vlooien bovendien vaak op wanneer zij zichzelf wassen. Een vlooienplaag ontdek je dan ook voornamelijk doordat je huisdier veel jeuk heeft, veel krabt en door kleine rode plekjes en zwarte poepjes op de huid. Je kunt controleren of je huisdier last van vlooien heeft door hem te kammen met een vlooienkam. Richt je hierbij voornamelijk op plekken waar vlooien zich het liefst verschuilen: de oksels, lies en staartbasis.

Vlooien zijn goed te behandelen. Er zijn onder andere druppels, tabletten, sprays en vlooienbandjes verkrijgbaar die je huisdier kunnen helpen om van de vlooien af te komen. Welk middel je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de situatie en de diersoort. Overleg daarom met je dierenarts wat de beste aanpak is.

Mogelijke oorzaak 2: je huisdier heeft last van teken

Teken zijn kleine parasieten waar onze huisdieren veel last van kunnen hebben. Teken voeden zich met het bloed van mensen, zoogdieren, vogels en zelfs reptielen. Een teek varieert in grootte van een halve tot enkele millimeters, ze worden zelden groter dan een centimeter. Ze kunnen niet springen, maar stappen over op de gastheer doordat je huisdier over het gras loopt of in de struiken snuffelt. Ook in je eigen tuin is er risico op een tekenbeet. Bij honden en katten zit de teek meestal op de kop, hals of in de huidplooien.

Wanneer je een teek bij je huisdier wilt verwijderen, is het belangrijk dat je eerst zelf handschoenen aantrekt om jezelf te beschermen. Gebruik om de teek te verwijderen een speciaal tekenpincet of een tekentang om de teek niet te irriteren. Wanneer deze geïrriteerd raakt, zal de teek extra speeksel produceren of zijn maaginhoud opbraken waarin zich ziekteverwekkers kunnen bevinden. De teek kan het beste bij het kopstuk worden beetgepakt. Na verwijdering kan de bijtwond worden gedesinfecteerd. Als het wondje er na een paar dagen nog niet rustig uitziet, neem dan contact op met de dierenarts.

Mogelijke oorzaak 3: je huisdier heeft last van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is dit jaar een groot probleem. Niet alleen bij mensen zorgt dit kleine beestje voor irritatie, ook bij huisdieren kan de rups problemen geven. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen via de lucht tot wel 100 meter afstand op de huid van mensen en dieren terechtkomen en/of worden ingeademd. De eiwitten in de haren veroorzaken hevige allergische reacties. Bij dieren uit zich dit in onder andere een zwelling van de tong en lippen, irritaties aan de ogen en mond, ademhalingsproblemen en soms zelfs kokhalzen en braken. Klachten op de rest van het lichaam komen minder voor, omdat dieren een vacht hebben waardoor hun huid grotendeels beschermd is tegen de brandharen.

Spoel de bek, huid en/of ogen van je huisdier goed met water wanneer hij in contact is gekomen met de eikenprocessierups. Bij het zien van de genoemde verschijnselen is een snelle behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Deze behandeling gaat zwellingen, pijn en braken tegen. Vaak moet de behandeling enkele dagen worden voortgezet. Het duurt soms enkele weken voordat alle klachten verdwenen zijn. Voorkom daarom het liefst elk contact van je huisdieren met de rupsen en nesten hiervan.

Mogelijke oorzaak 4: je huisdier heeft last van een voedselallergie

Voedselallergieën bij huisdieren zijn lastig vast te stellen. De belangrijkste symptomen van een voedselallergie zijn een matige tot ernstige, niet-seizoensgebonden jeuk en huidklachten. Vooral aan de oren, hals, kop, pootjes, liezen, oksels, rond de ogen en om de snuit zien we jeuk, kaalheid, roodheid en/of bultjes. Soms zijn de symptomen subtieler zoals een schilferige, vettige vacht, oorontsteking en soms ook braken en/of diarree. Een voedselallergie kan zowel bij jonge als oudere dieren ontstaan. Zelfs als je huisdier al jarenlang dezelfde voeding krijgt, kan er toch ineens een allergie ontstaan.

De enige manier om een voedselallergie met zekerheid vast te stellen, is met een eliminatiedieet. Je hond of kat mag gedurende de periode dat hij het dieet volgt absoluut niets anders eten dan deze voeding. Ook snacks of voedselresten mogen ze niet hebben. Hier kan namelijk ook weer een allergische reactie van optreden, waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Wanneer je er achter bent waar je dier allergisch voor is, kun je hem passende hypoallergene voeding voor honden of voor katten voorschrijven.

Mogelijke oorzaak 5: je huisdier heeft last van atopie?

Soms wordt de jeuk bij je huisdier veroorzaakt door iets in de omgeving. Sommige van deze stoffen zijn seizoensgebonden, zoals grassen en pollen, andere stoffen kunnen het hele jaar voor problemen zorgen, zoals huidschilfers en huisstofmijt. Het meest opvallende symptoom van atopie is jeuk. Atopie veroorzaakt roodhuid en schilfering van de huid. Deze huidveranderingen zijn vaak op de kop, in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten van je huisdier te zien. Een ander punt om op te letten zijn de oren. Door atopie kan namelijk een oorontsteking ontstaan. Waar je huisdier precies allergisch voor is, kan worden achterhaald door de dierenarts. Probeer deze jeukprikkels vervolgens zo veel mogelijk te vermijden. Een huisdier met een allergie kan niet geheel genezen, maar in samenwerking met de dierenarts kunnen de problemen wel zo goed mogelijk onder controle worden gehouden.

Mogelijke oorzaak 6: je huisdier heeft last van een schimmelinfectie

Schimmelinfecties komen regelmatig voor bij katten en honden, maar ook andere dieren als cavia’s en konijnen kunnen een schimmelinfectie oplopen. Dieren met een schimmelinfectie hebben voornamelijk huidklachten. Dit uit zich meestal in korstjes, pukkeltjes, schilfers en soms kale plekken. Voorkeursplaatsen zijn de kop, oren en nagels, maar het kan zich ook uitbreiden naar de rest van het lichaam. Je huisdier zal hier waarschijnlijk jeuk door krijgen. Schimmelinfecties zijn besmettelijk. Als je meerdere dieren in huis hebt, is de kans dat zij ook klachten hebben of krijgen dus groot. Het is daarom van belang dat alle dieren in de omgeving behandeld worden. Hiernaast moet ook de omgeving zelf goed schoon worden gemaakt.

Schimmels kunnen zeer lang en ook in extreme omstandigheden overleven, waardoor behandeling vaak moeilijk en langdurig is. Enkel op basis van de verschijnselen kan niet met zekerheid worden gezegd of een dier last van schimmel heeft. Je dierenarts zal hier onderzoek naar moeten doen. Wanneer schimmel is vastgesteld, kan begonnen worden met de behandeling. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van een zalf, shampoo en/of tabletten. De behandeling duurt minimaal 4 weken, maar vaak ook langer. Dit komt doordat de medicijnen eerst in de haargroei moeten worden opgenomen voordat de schimmel afsterft.

Heeft jouw huisdier last van jeuk maar weet je niet precies waardoor dit veroorzaakt wordt? Onze dierenarts Elke Dierenarts staat altijd voor je klaar!