Hoe help ik mijn konijn en knaagdier de winter door?

Het weer wordt slechter en de temperatuur daalt, de winter laat niet lang meer op zich wachten. Kou is echter niet fijn voor knaagdieren en konijnen. Vooral knaagdieren zijn erg gevoelig en raken snel onderkoeld. Het is daarom belangrijk dat ze er in de winter warm bij zitten. Dit geldt niet alleen voor konijnen en knaagdieren die binnen leven, maar zeker ook voor onze vriendjes die buiten wonen. Vooral jonge, oudere en zieke dieren hebben een beetje extra hulp nodig om lekker warm en gezond te blijven. In deze blog lees je alle dingen waar je even bij stil moet staan.

Help je konijn de winter door

Konijnen hebben een dikke vacht die ze lekker warm houdt. Konijnen kunnen daarom in de winter gewoon in hun buitenverblijf blijven wonen en hebben geen verwarmd verblijf nodig. Met voldoende bewegingsruimte is jouw konijn al snel tevreden. Een buitenkonijn kun je niet zomaar naar binnen verplaatsten, omdat het temperatuurverschil te groot is. Hierdoor kan hij ziek worden. Laat hem daarom lekker buiten. Zorg er wel voor dat je het konijnenhok op een beschutte plek plaatst, waar het hok vrij is van wind en regen en je konijn eventueel nog wat zon mee kan pakken. Een ziek, oud of jong konijn kun je beter niet buiten laten overwinteren. Deze dieren hebben een minder dikke vacht en een verminderde weerstand. Hierdoor kunnen zij niet zo goed tegen de kou.

In de winter is zachte en warme bodembedekking erg prettig voor je konijn. Zorg er daarom voor dat hij wat extra hooi / stro krijgt voor koude nachten. Een lekker warm bedje is natuurlijk essentieel wanneer het buiten koud wordt. Ook kan je jouw konijn van extra vitamines en voedingssupplementen voorzien, zodat hij een goede weerstand heeft om de winter door te komen. Ook groente en fruit zijn belangrijk om de weerstand van je konijn optimaal te houden.

Het is belangrijk dat je het hok van je konijn in de winter regelmatig controleert. Zorg ervoor dat je konijn genoeg beschutting heeft en dat er geen vocht in het hok kan komen. Vocht kan voor veel problemen zorgen. Controleer daarom dagelijks of het hooi / stro en het voer van je konijn nog droog en vrij van ongedierte zijn. Vergeet ook niet om het drinken van je konijn meerdere keren per dag te controleren. Het water, en zelfs het ijzeren tuitje van een drinkfles, kan bevriezen. Kies er daarom liever voor om in de winter een drinkbakje te gebruiken.

Help je cavia de winter door

Cavia’s kunnen redelijk goed tegen de kou en houden zichzelf warm door in hun kooi lekker tegen hun soortgenootjes aan te kruipen. Je kunt cavia’s in de winter het beste binnen houden: in huis of in een schuur. Zeker jonge cavia’s moeten in de winter naar binnen. Ze hebben nog niet voldoende weerstand opgebouwd en kunnen aardig ziek worden van de kou. Wil je weten of je cavia het koud heeft? Kijk dan naar hoe jij de temperatuur zelf ervaart. Als jij het koud hebt, begint jouw cavia het ook koud te krijgen. Hevige temperatuurschommelingen zijn voor cavia’s niet goed, verhuis ze daarom niet ineens naar een veel warmere ruimte. Een te warme plek is ook niet goed voor ze. Zet het hok nooit voor de verwarming of kachel en houd altijd voldoende afstand tussen je cavia en de warmtebron.

Net als konijnen, vinden cavia’s het erg fijn om een zacht en warm bedje te hebben waar zij zich in kunnen verstoppen. Zorg daarom voor voldoende hooi / stro en kijk uit met tocht. Hier kunnen cavia’s niet goed tegen. Het kan ook een goed idee zijn om je huisdier extra vitamines te geven om de weerstand te verhogen. Dit kan bijv. door kruiden, speciale voeding of met voedingssupplementen. Ook groente en fruit zijn belangrijk om de weerstand van je cavia optimaal te houden.

Help je hamster de winter door

De meeste mensen houden hun hamster binnen en hoeven daarom voor de winter geen grote maatregelen te treffen. Het geven van wat extra hooi, groenvoer en eventueel voedingssupplementen is voldoende.

Wanneer hamsters in een ruimte onder de 10 graden verblijven, kunnen zij een winterslaap gaan houden. Je hamster kan hierdoor koud en slap aanvoelen en hierdoor dood lijken. Maar zolang er geen stijfheid optreedt, is er niets aan de hand. Bedek hem voorzichtig met wat extra nestmateriaal om hem warm te houden en hij zal vanzelf weer wakker worden. De binnentemperatuur in huis daalt doorgaans niet onder de 10 graden, waardoor binnenhamsters niet snel in een winterslaap zullen gaan. Ook voor hamsters geldt: zet de kooi niet te dicht bij een warmtebron.