Hoe vind ik de perfecte riem voor mijn hond?

Een goede hondenriem is een essentieel item voor elke hondenbezitter. Je hond wordt meerdere keren per dag uitgelaten en een fijne en goede halsband en riem vergroten het wandelplezier. Er zijn veel soorten riemen op de markt, wat het vinden van de perfecte riem voor jouw hond lastig kan maken. In deze blog geven wij informatie over verschillende soorten hondenhalsbanden en hondenriemen om jouw keuze makkelijker te maken!

Een riem dient als veiligheids- en communicatiemiddel tussen jou en je hond. Doordat jij via de riem controle uitoefent, ben je van invloed op het gedrag van je hond. Laat de hond naast je lopen, zodat je hem beter kunt begeleiden maar laat hem ook vooral op onderzoek uitgaan en rondsnuffelen wanneer hij dit vertrouwen verdient heeft! Een riem is tevens verplicht in Nederland wanneer jij met je hond op de openbare weg loopt. Zo kan je hond niet zomaar wegrennen en voorkom je dat hij en andere weggebruikers in de problemen komen.

Kies ik voor een hondenhalsband of een hondentuigje?

Een hondenhalsband is niet beter dan een hondentuigje of andersom. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een halsband wordt om de hals van je hond bevestigd met een gesp of kliksysteem. Het voordeel van een hondenhalsband is dat het alleen om de nek van je hond wordt bevestigd en hij hierdoor niet lichamelijk wordt belemmerd tijdens de wandeling. Het nadeel van een halsband is dat de nek van je hond schade op kan lopen wanneer hij of jij onverwacht aan de lijn trekt. Uiteraard is dit niet te bedoeling, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Trekt jouw hond veel? Dan is het beter om te kiezen voor een hondentuigje dan voor een hondenhalsband. In tegenstelling tot een halsband, bedekt een hondentuigje de gehele borstkas van je hond. Hierdoor wordt er minder druk uitgeoefend op zijn nek wanneer er plotseling aan de riem getrokken wordt. De druk verspreidt zich namelijk over een groter deel van zijn lichaam. Het is overigens een fabel dat honden minder trekken wanneer zij een hondentuigje dragen. Trekken heeft niets te maken met het product maar met gedrag, en zal hoe dan ook moeten worden afgeleerd. Met een hondentuigje zal de lichamelijke belasting alleen minder heftig zijn.

LET OP: zorg dat de hondenhalsband of het hondentuigje niet te ruim zit, hierdoor kan hij afschieten. Doe hem ook zeker niet te los. De optimale maat meet je voor een halsband op door de omtrek van de nek op het breedste gedeelte te meten. De halsband zit comfortabel als er twee vingers tussen passen. Een hondentuigje meet je op door de omtrek van de borstkas, vlak achter de voorpoten, te meten. Ook hier zit het tuigje comfortabel wanneer er twee vingers tussen passen.

Wat voor riem koop ik voor mijn hond?

Iedere hond is anders. Hierdoor zal ook ‘de perfecte riem’ voor elke hond anders zijn. Heb jij een grote of onrustige hond? Kies dan voor een korte en dikke riem. Is jouw hond rustig of klein? Dan volstaat een dunnere en flexibele lijn.

Een nylon of leren hondenriem

Nylon riemen en leren riemen zijn erg populair. Een nylon hondenriem is duurzaam en makkelijk te wassen. Het is erg licht, daar waar een leren riem iets zwaarder is. Leer is sterk en heeft een mooie, robuuste uitstraling, maar moet wel goed onderhouden worden. Een nylon of leren hondenriem is bijvoorbeeld geschikt wanneer jij met je vriendje in het verkeer of in een andere drukke situatie gaat wandelen. Hoe dichterbij jij je hond aan de riem houdt, hoe effectiever je hem kan corrigeren of belonen. Nylon en leren riemen zijn met name geschikt voor jonge en/of ongetrainde honden die wat meer begeleiding nodig hebben en nog niet zo goed alleen kunnen lopen. Met name een nylon hondenriem is erg geschikt voor jonge honden, omdat de puppy door het lichte gewicht van de riem goed kan wennen om aan een lijn te lopen. Op het moment dat jouw pup braaf meeloopt, kun je de riem losser laten hangen.

Flexi lijnen

Een flexi-lijn is een zelf-oprolbare hondenriem die de bewegingsvrijheid van je hond vergroot terwijl hij tegelijkertijd aangelijnd blijft. Met de lijn, die tot wel 8 meter lang kan zijn, geef jij je hond extra vrijheid op locaties waar hij aangelijnd moet blijven. Op deze manier kan hij toch rustig zijn omgeving verkennen. Dit type riem is met name geschikt voor goed getrainde honden of als hulpmiddel als jij je hond wilt trainen. Als jouw hond goed luistert en op commando kan stoppen, is een flexi lijn een geschikte riem voor jouw hond. Het kan gevaarlijk zijn om een flexi lijn gebruiken voor honden die (nog) niet goed luisteren. Wanneer hij ver van je weg loopt en niet terugkeert op het moment dat jij roept, ben je erg lang bezig om hem weer terug te “hengelen”. Dit kan bij een gevaarlijke situatie te lang duren. Ook vergt de flexi lijn handigheid van de eigenaar: je hond heeft veel bewegingsvrijheid en kan dus overal naar toe en omheen lopen. Het lange koord kan zo makkelijk om andere voetgangers of om jezelf heen worden gedraaid, met valpartijen als gevolg. Gebruik de flexi lijn daarom alleen voor honden die goed luisteren en tijdens trainingssessies.

Duo-hondenriemen

Met een duo-riem kun je twee honden aan één looplijn koppelen. Zo kun je meerdere honden tegelijkertijd uitlaten, terwijl je beide honden goed onder controle kunt houden. Het voordeel van een duo-riem is dat de riem niet in de knoop kan raken, wat bij twee losse lijnen wel het geval is. Beide honden hebben met een duo-riem een ruime bewegingsvrijheid en jij houdt een hand vrij voor andere zaken.

Jachtlijnen

Een jachtlijn is geschikt voor honden die niet trekken. Jachtlijnen, ook wel retrieverlijnen genoemd, bestaan uit één geheel. Aan het einde van de jachtlijn bevindt zich een lus, die om de hals van je hond wordt bevestigd. Hierdoor heb je geen halsband meer nodig. Het voordeel van deze lijn is dat je hond in principe “naakt” rondloopt. Hierdoor kan hij niet met zijn halsband achter takken of andere obstakels blijven hangen. Het nadeel van een retrieverlijn is tegelijkertijd dat je hond niets om handen heeft om hem aan vast te kunnen pakken of om een penning aan te hangen.

Hondenriem accessoires

Hondenriemen zijn in diverse kleuren en patronen verkrijgbaar. Hierdoor vind jij altijd een riem die bij jou en je hond past! Vergeet ook vooral niet om de hondenriem als finishing touch van een leuke accessoire te voorzien! Accessoires kunnen een leuke aanvulling zijn op de riem van jouw hond. Voorzie het hondentuigje bijvoorbeeld van leuke tekstlabels of het hondentuigje of de hondenhalsband van een leuke penning! Niet alleen is een penning in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar en daardoor erg modieus, het is ook erg functioneel. Wanneer jouw hond per ongeluk weg loopt, kan hij met behulp van de contactgegevens op de penning eenvoudig naar je terug worden gebracht. Dit bewijst dat accessoires niet altijd alleen maar modieus, maar ook functioneel kunnen zijn. Andere voorbeelden van functionele accessoires zijn bijvoorbeeld anti-vlooien en –tekenpenningen en lichtgevende objecten voor aan de halsband.

TIP: er zijn ook lichtgevende halsbanden te koop, waarmee jouw hond goed zichtbaar is in het donker!