De vakantieperiode staat weer voor de deur en helaas blijkt dat juist dan de meeste huisdiereneigenaren hun huisdier als vermist opgeven. Wanneer een huisdier gechipt is en bijvoorbeeld vermist raakt, kan deze makkelijker teruggebracht worden naar de rechtmatige eigenaar. Helaas zijn nog niet alle huisdieren gechipt.

Om het chippen van je huisdier extra onder de aandacht te brengen, heeft het LICG juni omgedoopt tot chipmaand. Het LICG adviseert huisdiereneigenaren om hun huisdier nog voor de zomer te laten chippen en registeren. Bij een al geregistreerd dier wordt geadviseerd te controleren of de registratie nog up-to-date is, want ook als een huisdier eenmaal geregistreerd is, wordt vaak vergeten om deze informatie actueel te houden.

Wat is een chip?

Een chip (of transponder) is een klein buisje van ongeveer 14mm. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip, die een registratienummer bevat. De chip wordt met een injectienaald onder de huid, tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals, van je huisdier aangebracht. Het inbrengen is nagenoeg pijnloos en je ziet de chip na het inbrengen niet meer zitten. De chip gaat een dierenleven lang mee, is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.

Enkel het laten chippen van je huisdier is niet voldoende. Chippen heeft alleen zin als het chipnummer en de gegevens van de eigenaar in een databank worden opgeslagen. Helaas zien we nog steeds vaak gevonden dieren die wel gechipt zijn maar waarvan het chipnummer niet geregistreerd is, waardoor de eigenaar niet getraceerd kan worden. Vergeet dus niet om het chipnummer ook te registreren!

Elke chip is gekoppeld aan een uniek chipnummer en kan afgelezen worden door een afleesapparaat in de buurt van de chip te houden. Hierdoor gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen, waardoor de chip een signaal uitzendt. Het afleesapparaat vangt dit op en kan zo het nummer van de chip aflezen. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers en begint met een landcode of fabrikantcode. De landcode voor Nederland is 528.

Waarom moet ik mijn huisdier laten chippen?

Een chip is geschikt voor bijna alle huisdieren. Je kunt bijvoorbeeld je kat en hond laten chippen, maar ook konijnen, fretten, slangen, schildpadden en paarden. In tegenstelling tot een halsband met penning, kan je huisdier de chip niet verliezen.

Er zijn verschillende redenen om je huisdier te laten chippen. De meest bekende is dat wanneer je huisdier weggelopen is en wordt gevonden, deze aan de hand van de chip eenvoudig terug kan worden gebracht naar de rechtmatige eigenaar. Ook zijn er speciale huisdierenluiken die de chip van je huisdier scannen. Hierdoor kan alleen jouw huisdier naar binnen en blijven andere, ongewenste dieren buiten. Maar chippen heeft nog meer toepassingen: denk bijvoorbeeld aan grenscontroles die voorkomen dat er illegaal gevangen dieren kunnen worden geïmporteerd of aan het bestrijden van dierziektes. Aan de hand van de chip kan worden gezien of de vaccinaties in een dierenpaspoort wel echt bij dit specifieke dier horen. Daarnaast moet je huisdier vaak verplicht gechipt zijn wanneer deze naar het buitenland reist of wanneer je een ziektekostenverzekering voor je huisdier afsluit.

Is het chippen van mijn huisdier verplicht?

In Nederland zijn honden erg populair, niet alleen bij de eigenaren maar ook bijvoorbeeld bij fokkers en handelaren. Veel mensen hebben het beste met het dier voor, maar soms gaat het toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een malafide hondenfokkerij. Om dit soort misstanden beter aan te kunnen pakken, heeft de overheid besloten dat alle honden vanaf 1 april 2013 gechipt moeten zijn en dat de registratie hiervan netjes bijgehouden moet worden. Zo kan er bij misstanden beter ingegrepen worden.

Het chippen van katten is niet verplicht, omdat malafide handel hier een veel minder groot probleem is dan bij honden. Ook stijgt het aantal zwerfkatten, waardoor er moeilijk bij kan worden gehouden welke dieren wel en niet gechipt en geregistreerd zijn. Hoewel het chippen van je kat dus niet verplicht is, is het toch belangrijk om dit wel te laten doen. Katten lopen vaak vrij buiten rond en kunnen verdwalen. Hierdoor komen er jaarlijks veel zwervende katten in het asiel terecht. Omdat een groot deel van deze katten niet gechipt is of omdat de registratie hiervan niet goed is bijgehouden, kunnen deze katten vaak niet terug worden bezorgd bij hun eigenaar. Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt, is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping altijd mogelijk.

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik de chip van mijn huisdier registreer?

Wanneer je de chip registreert, worden de gegevens opgeslagen in een databank. Deze databank is verplicht om bepaalde gegevens van de registratie naar de overheid te sturen. Opsporingsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) mogen deze gegevens gebruiken om overtredingen op te sporen, zoals illegale hondenhandel. Als er inspecties plaatsvinden, zal gelijk gecontroleerd worden op de chip- en registratieverplichting. Anderen, zoals bijvoorbeeld de gemeente, hebben geen toegang tot de geregistreerde gegevens. Wanneer je wil dat de databank het chipnummer van je hond openstelt, moet je de databank hier eerst toestemming voor geven. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je huisdier zoek raakt en je de vinder de kans wil geven om na te gaan waar je huisdier thuishoort.

Is jouw huisdier nog niet gechipt? Breng je huisdier veilig naar de dierenarts met één van onze reismanden of riemen! Tijdens de juni chipmaand organiseren veel dierenartsen speciale chipacties, zo ook onze eigen dierenarts Elke Dierenarts. Deze maand kun je je huisdier laten chippen voor slechts €22,50 in plaats van €29,50.