Maand van de Gebitsverzorging: Hond

De hond is een carnivoor. Zijn gebit bestaat uit kleine snijtanden en scherpe hoektanden om een prooi te kunnen vangen en hij heeft kiezen voor het afsnijden en het vasthouden van het vlees. Men onderschat vaak het belang van een goed verzorgd gebit voor de hond. Door tandplak kan tandvleesontsteking ontstaan en dit kan weer leiden tot verdere infecties in het lichaam. Hierdoor kunnen vitale functies beschadigd raken, zoals de nieren en de hartkleppen. In deze blog gaan wij daarom in op het belang van gebitsverzorging bij honden.

Heeft mijn hond gebitsproblemen?

Laat regelmatig het gebit controleren bij de dierenarts. Dit kun je mooi in combinatie met de jaarlijkse entingen laten doen. Je herkent tandsteen door gele en/of bruine plekken op de tanden van je hond. Zie je rode randen bij het tandvlees? Dit kan een ontsteking betekenen. Verder zijn overmatig kwijlen, slechter eten of een slechte adem ook tekenen van tandvleesproblemen. Wanneer je deze symptomen herkent, is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan. Zo kun je tijdig ingrijpen bij eventuele tandproblemen bij je hond.

Wat kan ik zelf doen als mijn hond gebitsproblemen heeft?

Natuurlijk is het niet alleen aan de dierenarts om het gebit van je hond te controleren. Dit kun je ook zelf doen. Vooral als je de hond al vanaf pup af aan hebt, kun je dit vanaf jongs af aan aanleren. Tijdens het aaien kun je voorzichtig de zijkanten van zijn lip omlaag- of omhoogtrekken, laat los zodra de hond begint tegen te stribbelen. Probeer dit iedere keer wat verder uit te breiden, totdat hij aan het gevoel is gewend. Beloon de hond veel en praat op een bemoedigende manier. Als je het van jongs af aan oefent, wordt het misschien wel een leuke activiteit om te doen voor je hond.

Hoe verzorg ik het gebit van mijn hond?

Daarnaast is het belangrijk dat je het gebit van je hond poetst. Veel eigenaren zien het zichzelf, en vooral de hond, absoluut niet doen. En dat is zo zonde, want je verwijdert veel tandplak door dit regelmatig te doen. Er is veel keuze tussen verschillende honden-tandenborstels, tandpasta’s en gels, met lekkere smaakjes voor honden. 

Mocht het poetsen heel moeizaam verlopen, dan zou je tandspray of mondwater kunnen proberen. De spray spuit je in een paar seconden in de bek van je hond, het middel wordt dan door de tong over de tanden verspreidt. Mondwater kun je door de waterbak van de hond mengen, dan voorkom je de confrontatie van zijn bek 'opentrekken'. 

Gebruik nooit “mensen” tandpasta voor het gebit van je hond. Deze tandpasta schuimt te veel en bevat fluoride. Een hond kan dit niet goed verdragen.

Probeer minimaal 2 keer per week de tanden van je hond te poetsen. Kleinere honden hebben sneller last van tandplak dan grotere rassen, dus idealiter doe je het dagelijks als jouw hond gevoelig is voor tandplak. Omdat kleine honden een klein bekje hebben, is een vingertandenborstel ook erg handig.