Maand van de Gebitsverzorging: Kat

Katten zijn echte carnivoren en hebben een gebit dat bestaat uit scherpe snij- en hoektanden. Met deze scherpe tanden kunnen zij hun prooi gemakkelijk vangen en opeten. Het belang van een goed verzorg gebit bij katten wordt vaak onderschat, terwijl ruim driekwart van de katten wel eens last heeft van tandplak door voedselresten en bacteriën. Als daar niets aan gedaan wordt, kan het uitgroeien tot tandsteen en pijnlijke ontstekingen veroorzaken. In deze blog gaan wij daarom in op het belang van gebitsverzorging bij katten.

Heeft mijn kat gebitsproblemen?

Als je kat last heeft van een vieze adem, minder brokjes eet, kwijlt en zich minder goed verzorgt, zou dit op een gebitsprobleem kunnen duiden. Als je dit verneemt, kun je dit het beste laten controleren bij de dierenarts. Ook tijdens de jaarlijkse entingen kun je er bijvoorbeeld naar laten kijken. Mochten er problemen zijn, dan kunnen zij een behandeling of behandelplan met je bespreken. 

Wat kan ik zelf doen om de gebitsproblemen bij mijn kat aan te pakken?

Uiteraard kun je zelf al de nodige maatregelen treffen om het gebit van jouw kat goed te onderhouden om tandplak en andere problemen tegen te gaan. Als je de kat vanaf kitten af aan hebt, kun je het tandenpoetsen goed oefenen. Bij wat oudere katten kan het moeizamer verlopen, vooral als zij dit nog nooit in hun leven hebben gedaan. Bouw het langzaam op door de kat goed te belonen, de lippen zachtjes open te trekken en ze bemoedigend toe te spreken. Als je merkt dat de kat in paniek raakt, hou dan op. Ga weer verder met vertroetelen en belonen en zorg dat de angstige gevoelens wegebben. 

Welke tandpasta heeft mijn kat nodig?

Er is veel keuze tussen verschillende katten-tandenborstels, pasta’s en gels. Katten zijn vaak wat kieskeuriger wat betreft tandenpoetsen dan honden. Omdat katten een klein bekje hebben, is een vingertandenborstel het handigst. Je kunt hier katten-tandpasta of gel op smeren. Mocht je kat heel erg heftig reageren op het poetsen, dan zou je ook een tandspray kunnen gebruiken. Dit spuit je in een paar seconden in de bek van de kat en met zijn tong wordt de vloeistof verspreidt. Gebruik nooit “mensen” tandpasta voor het gebit van je kat. Deze tandpasta schuimt te veel en bevat fluoride. Een kat kan dit niet goed verdragen. 

Probeer minimaal 2 keer per week de tanden van je kat te poetsen. Mocht je kat al problemen hebben met het gebit, ga dan af op het advies van de dierenarts.