Met je dier op vakantie? Loop deze checklist door!

De vakantie komt er weer aan. In deze periode wil je er graag een dagje op uit met je huisdier of je wilt je dier zelfs meenemen naar je vakantiebestemming. Hoe ga je goed voorbereid op pad? Je wilt natuurlijk een onbezorgde vakantie/dag weg en dat alles hiervoor goed geregeld is. Wij van Discount4Pets helpen je graag op weg. In deze vakantiechecklist besteden wij aandacht aan de punten die je echt niet mag vergeten voor je vertrekt!

De voorbereiding op de reis met je huisdier

Voordat je op reis gaat, kun je al dingen uitzoeken en regelen. Controleer of je huisdier in het land van bestemming of op je vakantieadres toegestaan is, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Noteer ook de belangrijke telefoonnummers, van bijvoorbeeld dierenartsen in de buurt en de dierenambulance. Mocht er wat gebeuren, dan kun je direct actie ondernemen.

Een dierenpaspoort en gezondheidsverklaringen (van inentingen) zijn ook nodig. De verplichte inentingen kunnen verschillen per vakantieland, zorg ervoor dat jouw dier de goede heeft gekregen! Vergeet ook de verzekerings- en aansprakelijkheidspapieren niet klaar te leggen en mee te nemen. Je wilt aan de grens namelijk niet geweigerd worden omdat je de juiste papieren niet bij je hebt.

Vergeet je huisdier niet te chippen en registreren, indien dit verplicht is, en voorzie hem van een penning met hierop jouw gegevens. Wanneer je dier ontsnapt of verdwaalt, kan hij zo makkelijk naar je terug worden gebracht.

Tenslotte is het handig om vooraf al te zoeken naar leuke activiteiten die jij met je huisdier kunt ondernemen. Zoek bijvoorbeeld leuke wandelroutes, strandjes of natuurrijke gebieden in de buurt van je vakantiebestemming op. Controleer hierbij ook goed of het is toegestaan of je huisdier in deze omgeving zonder riem of tuigje rondloopt.

Op reis met je huisdier: tijd voor vertrek!

Ben je goed voorbereid? Dan is het tijd om te vertrekken. Voor een fijne en veilige reis zijn verschillende attributen nodig. Hoe ga je je dier vervoeren? Kleinere dieren, zoals katten en konijnen, kunnen het beste in een reismand vervoerd worden. (Grotere) honden kun je in een autobench, op de achterbank of in de kofferbak vervoeren. Kies je voor één van de twee laatstgenoemde opties? Vergeet dan niet om je hond goed vast te zetten in een hondengordel. Je dier goed bevestigen is uiteraard, net als bij mensen, zeer belangrijk, en niet alleen in verband met eventuele ongelukken. Je moet er ook niet aan denken dat jouw hond even komt snuffelen bij je gas- en rempedaal. Vergeet ook de riem, de halsband en/of het tuigje van je huisdier niet mee te nemen.

Voor eventuele tussenstops is het belangrijk om je huisdier in voldoende drinkwater en voer te voorzien. Om dit eenvoudig te bewerkstelligen, kun je een reisdrinkfles of reisset meenemen. Hiermee kun je jouw dier onderweg eenvoudig van voeding en water voorzien. Neem voldoende plaspauzes en voorzie je dier sowieso van genoeg water, vooral als hij het erg warm heeft en veel hijgt.

Snacks kan je ook meenemen, om jouw beestje onderweg te belonen of verwennen. Reizen is tenslotte niet niks voor hen. Je huisdier kan tijdens het reizen veel stress ervaren. Je moet je voorstellen dat een dier geen weet heeft van de (reis)tijd en niet snapt dat het maar 2 weken in het vakantiehuisje zit. Nieuwe geuren en een ander territorium, Help! Als je huisdier last heeft van stress, of van wagenziekte, kun je hier verschillende middelen tegen inzetten.

Eenmaal aangekomen op de bestemming met je huisdier

Als eerst is het belangrijk om een betrouwbare en herkenbare plek te creëren en geven aan jouw dier, zodat het hier altijd naar terug kan keren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mand, deken of kussen. Ook is een voer- en drinkbak belangrijk. Zorg dat jouw dier altijd minimaal genoeg drinkwater heeft. Het voer moet hetzelfde zijn als thuis, of je moet je dier langzaam laten wennen aan het nieuwe voer door te mixen. Wel is het verstandig om hier voor de vakantie dan al mee te beginnen.

Omdat er op vakantie genoeg ongelukjes kunnen gebeuren of parasieten tevoorschijn kunnen komen in bosrijke gebieden, raden wij onze EHBO-kit erg aan! Zo staan alle hulpmiddelen die je nodig kunt hebben snel paraat. Denk ook aan vlooien- en tekenmiddelen om mee te nemen.

Als je op reis gaat naar een warm-gebied, vergeet dan geen zomer- en koelproducten mee te nemen. Speeltjes zal jouw beestje ook erg waarderen. Niet alleen is het goed om samen te spelen om de band te versterken, speeltjes van thuis brengen ook iets herkenbaars met zich mee. Hierdoor ervaart jouw dier minder stress. We hebben ook een aantal drijvende speeltjes, denk aan lekker spelen in de zee of in een rivier!

Weer thuis aangekomen met je huisdier

Eenmaal thuis aangekomen, is het handig om jouw dier te ontwormen. In het buitenland komen namelijk wormen voor die ernstige problemen kunnen veroorzaken. Zorg voor een ontwormingsmiddel in huis en ontworm jouw dier zo snel mogelijk.

Heb je de bovenstaande checklist voltooid? Dan kan jouw vakantie onbezorgd beginnen. Een fijne vakantie gewenst!