Met je huisdier op vakantie! (of toch niet?)

Jippie, het is weer tijd voor vakantie! Maar wat moet je nu aan met je huisdier? Gaat hij mee of blijft hij thuis? Op vakantie gaan is natuurlijk pas echt leuk als het hele gezin meegaat, dus ook onze harige vriendjes. In deze blog lees je alles wat je moet weten voor een goed voorbereide vakantie met je huisdier.

Let op: Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle huisdieren geschikt zijn om mee op vakantie te nemen. Sommige dieren reageren slecht op lange reizen of zijn erg gehecht aan hun vertrouwde omgeving. Je doet hem er dan geen plezier mee als je hem hieruit weg haalt.

Welke vakantiebestemming is geschikt voor huisdieren?

Het uitzoeken van de vakantiebestemming is natuurlijk super leuk en belangrijk, maar denk hierbij niet alleen aan wat jijzelf leuk vindt. Denk ook aan wat goed is voor je dier. Jij vindt een stedelijke omgeving misschien erg leuk en bent van plan om zo veel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken, maar voor je huisdier is deze omgeving niet aan te raden. Je vriendje voelt zich meer thuis in de natuur of in een ruimtelijke omgeving waarin hij vrij rond kan lopen. Denk bij het plannen ook aan de reisduur naar de vakantiebestemming toe. Sommige dieren vinden reizen geen probleem, anderen raken erg vermoeid of verward. Kijk dus goed naar de behoeften van jouw huisdier en stem je vakantiebestemming hierop af.

Let op: Informeer van tevoren goed bij je vakantiebestemming of huisdieren toegestaan zijn en wat de regels zijn! Kijk van tevoren of er voldoende activiteiten zijn die jullie samen kunnen doen en wat het klimaat op de plek van bestemming is. Extreme temperaturen zijn niet fijn voor je huisdier.

Je huisdier mee op reis in de auto

De auto is een populair vervoersmiddel om de vakantiebestemming te bereiken. Katten en andere kleine huisdieren kunnen eenvoudig per reismand in de auto vervoerd worden. Niet alleen voelt je huisdier zich veilig in een reismand, het voorkomt ook dat je dier vrij in de auto rondloopt en bijvoorbeeld onder de pedalen kruipt. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. (Grotere) honden kunnen in autobenches of met een autoriem worden vervoerd. Kies voor een hondenriem waar jouw hond goed en comfortabel in vastzit. Wordt jouw huisdier wagenziek? Laat hem tijdens de autorit naar buiten kijken en geef hem desgewenst speciale medicatie tegen wagenziekte. Deze medicatie is bij de dierenarts verkrijgbaar.

Tip: Laat je huisdier voor de reis wennen aan de reismand en de auto. Geef de reismand bijvoorbeeld een plekje in huis en laat hem open staan. Maak de mand en de auto leuker door er voer, snacks of speelgoed in te leggen en laat je dier rustig op onderzoek uit gaan. Oefen vervolgens langzaam met het sluiten van de reismand en met korte autoritjes (in de reismand). Zorg tijdens de autorit naar het vakantieadres voor verkoeling, voldoende drinkwater en neem pauzes om de benen te strekken. Reis je erg ver met de auto? Overweeg dan om de reis over twee dagen te verdelen en ergens te overnachten. Het kan namelijk erg vermoeiend zijn voor je huisdier om zo lang in een kleine ruimte door te brengen.

Je huisdier mee op reis in het vliegtuig

Vliegen met een huisdier kan een uitdaging zijn. Kleine dieren mogen vaak mee in de cabine, in een reismand of reistas. Grotere dieren reizen in een speciaal compartiment in het ruim in een temperatuur-gecontroleerde omgeving. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert andere regels en tarieven voor het reizen met huisdieren, bijvoorbeeld over de maximale toegestane afmeting en gewicht van de reismand. Let daarom van tevoren goed op de eisen die de vliegmaatschappij waar jij mee vliegt, stelt.

Je huisdier mee op reis op de boot

Naast met de auto of met het vliegtuig, kun je natuurlijk ook per boot reizen. Kleinere dieren als katten en knaagdieren kunnen eenvoudig per reismand vervoerd worden, zoals in de auto of in het vliegtuig. Het meenemen van honden vergt meer voorbereiding, al vinden zij het reizen per boot meestal wel fantastisch,: voorzie je hond van een zwemvest en laat hem eerst op zijn gemak aan boord rondsnuffelen om alles te ontdekken. Begin met kleine vaartochtjes, al dan niet op een kleinere boot, zodat je hond kan wennen aan de reismethode. Houdt er ook rekening mee dat hij aan boord niet altijd zijn behoefte kan doen en dat hij zeeziek kan worden. Medicatie tegen zeeziekte is eveneens bij de dierenarts verkrijgbaar.

Wat moet ik inpakken voor mijn huisdier?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Eet je huisdier speciale voeding of krijgt hij medicatie? In het buitenland verkopen zij misschien niet de specifieke voeding of medicatie die jouw huisdier nodig heeft. Neem daarom voldoende mee op vakantie. Informeer ook of er een dierenarts in de buurt is op je vakantiebestemming. Je wilt natuurlijk dat je huisdier in goede handen is wanneer hij op vakantie toch onverhoopt ziek wordt. Hier volgen nog enkele tips:

  • Neem zonnebalsem, voetzolenspray en verkoelende kleding mee wanneer je met je huisdier naar een warm gebied reist.
  • Gebruik anti teken- en vlooienmiddelen en controleer je dier elke dag grondig op deze nare insecten en parasieten.
  • Laat je hond niet zwemmen in stilstaand water, dit water kan erg vies zijn en vol bacteriën zitten.
  • Geef je huisdier voor, tijdens en na de vakantie ontwormingsmiddelen. Dit kan helpen om een vervelende worminfectie te voorkomen.
  • Neem het favoriete speelgoed van je huisdier mee.

Wet- en regelgeving voor huisdieren in het buitenland

Wanneer je met je huisdier naar het buitenland reist, moet deze aan bepaalde wet- en regelgeving voldoen. Deze regels zijn voor ieder land anders. Raadpleeg deze wet- en regelgeving daarom eerst goed voordat je hier met je huisdier naar toe reist! Een veel voorkomende regel is dat je huisdier voorzien moet zijn van een huisdierpaspoort. Deze is bij je dierenarts te verkrijgen. Ook moet je huisdier zijn gechipt en ingeënt tegen minimaal rabiës (hondsdolheid). Ook katten en fretten moeten hier minstens 21 dagen voor vertrek tegen ingeënt zijn. Wil je weten aan welke wet- en regelgeving jouw huisdier precies moet voldoen voor je op vakantie gaat? Bekijk dan de wet- en regelgeving voor landen binnen Europa en voor landen buiten Europa.

Toch thuisblijven

Wanneer je het toch niet ziet zitten om je huisdier mee op reis te nemen, of je huisdier zelf liever thuisblijft, kun je kiezen voor een pension of oppas. In een pension kan jouw dier, terwijl jij op reis bent, genieten van zijn eigen vakantie. Zorg ervoor dat hij voor vertrek minimaal is ontvlooid en alle vaccinaties heeft gehad. Blijft je huisdier liever thuis? Zorg dan voor een goede oppas die dagelijks even komt kijken hoe het met jouw huisdier gaat.

Ga goed voorbereid op reis. Wil je zeker weten dat je echt niets bent vergeten? Loop dan onze vakantie checklist nog eens door.