Wandelen met je huisdier

Wandelen met je huisdier is erg leuk! Voor hondenbezitters is dit natuurlijk niets nieuws, maar wist je dat je ook je kat of konijn mee kunt nemen voor een wandeling? In deze blog vertellen wij je hoe en waar jij het beste kunt wandelen met jouw huisdier!

Wandelen met je kat, hoe pak je dit aan?

Hoewel mensen bij wandelen met een huisdier doorgaans niet meteen aan een kat denken, vinden de meeste katten het toch erg leuk om met je mee te gaan. Wandelen met je kat kan bijvoorbeeld erg fijn zijn voor kattenbezitters met een open tuin of voor huiskatten, die verder niet buiten komen. Katten zijn van nature wilde dieren en hebben de natuurlijke behoefte om naar buiten te gaan. Buiten kunnen zij jagen, spelen, krabben en nieuwe geuren en ervaringen opdoen. Dit is niet alleen leuk voor ze, maar ook gezond. Door alle nieuwe ervaringen worden zij mentaal op een andere manier gestimuleerd. Met een kattentuigje kun jij je kat de buitenwereld op een veilige manier laten ontdekken. Sommige katten vinden het niks, andere katten vinden het helemaal geweldig! De meeste katten zijn prima te trainen om met een tuigje te lopen en zullen dus met veel plezier naar buiten gaan.

Zomaar van de ene op de andere dag starten met een wandeling aan een tuigje is geen goed idee. Laat je kat eerst wennen aan het kattentuigje en het dragen hiervan, voordat je met hem gaat wandelen. Laat hem er aan snuffelen en vervolgens mee rondlopen. Zo went hij aan het gevoel. Wanneer je kat aan het kattentuigje gewend is, kun je beginnen met wandelen. Begin eerst binnenshuis of in de tuin, voordat je samen naar buiten gaat. Beloon je kat als hij goed meeloopt en goed gedrag vertoont, net zolang tot hij ontspannen met je meeloopt. Wanneer je kat gewend is om in een vertrouwde omgeving samen te lopen, kun je proberen om met hem naar buiten te gaan. Begin altijd met jouw huis als startpunt en laat de voordeur desgewenst open staan. Zo kan je kat bij “gevaar” of onzekerheid gemakkelijk terugkeren naar zijn vertrouwde omgeving.

Wandelen met je kat is vooral bedoelt om je kat de wereld te laten ontdekken en extra stimuli te geven. Je moet het wandelen met een kat dan ook niet vergelijken met het wandelen met een hond, waarmee je hele wandeltochten op verre locaties af kan leggen. Blijf altijd dicht bij huis en zie de wandeling meer als begeleide wandeling waarbij jouw kat het initiatief neemt.

Wandelen met je konijn, hoe pak je dit aan?

Net als voor andere dieren, is voldoende lichaamsbeweging voor konijnen erg belangrijk. Je kunt ze bijvoorbeeld lekker buiten in een ren zetten of los in de tuin laten lopen. Dit laatste kan alleen wel risicovol zijn, omdat een konijnenlijfje klein is en makkelijk overal tussendoor kan glippen. Met behulp van een konijnentuigje kun jij je konijn toch lekker vrij rond laten lopen, terwijl jij de controle behoudt. Zo kan hij genieten van de buitenlucht zonder dat het risico bestaat dat hij wegloopt.

Net als voor katten, geldt voor konijnen dat zij niet gewend zijn om met een tuigje om te lopen. Laat je konijn rustig aan het tuigje en het dragen ervan wennen, voordat je begint met wandelen. Zo kan je konijn in zijn eigen vertrouwde omgeving aan het nieuwe product wennen. Beloon je konijn wanneer hij goed gedrag vertoont en forceer vooral niets. Wil je konijn niet? Probeer het dan later opnieuw.

Wanneer je konijn voldoende gewend is om aan een tuigje te lopen, kunnen jullie naar buiten. De eerste keer buiten zal je konijn moeten wennen aan alle nieuwe ervaringen. Let daarom goed op zijn lichaamstaal en stop als je merkt dat hij het niet meer leuk vindt. Een konijn zal niet, net als een hond, braaf meelopen. Sterker nog: jij zult je konijn achterna moeten lopen. Houd de riem slap zodat je konijn alle kanten op kan en zijn rug niet overbelast raakt. De rug van een konijn is erg kwetsbaar en kan gemakkelijk breken. Alleen bij gevaarlijke situaties mag jij ingrijpen en je konijn tegenhouden. Het beste is om je konijn naar je toe te lokken, hem rustig op te pakken en hem vervolgens weer op een andere plek neer te zetten of mee naar huis te nemen. Met je konijn kun je het beste wandelen in de tuin of in de directe omgeving van je huis.

LET OP: Komt jouw konijn voor het eerst met gras in aanraking tijdens de wandeling? Laat hem hier dan vooraf al aan wennen door wat sprietjes gras voor hem mee te nemen. Vanwege de gevoelige darmen van een konijn moet het eten van groenvoer langzaam worden opgebouwd.

Wandelen met je hond, leuke locaties!

Wandelen met je hond is natuurlijk niets nieuws. Je hond moet meerdere keren per dag uitgelaten worden en is dus al gewend om met een riem om te lopen. Wat wel erg leuk is, is om eens andere wandelroutes te belopen dan dat je normaal doet. Dit is niet alleen leuk voor de afwisseling, je leert zo ook een nieuwe omgeving kennen en geeft je hond nieuwe ervaringen mee. Op deze manier kun je de “verplichte” wandeling wat opleuken voor jullie allebei!

Het strand: Wanneer het warm is buiten is er niets lekkerder voor een hond dan tegelijkertijd de beweging en de verkoeling op te zoeken. Neem je hond bijvoorbeeld eens mee naar het strand. Jullie kunnen hier samen spelen, zwemmen, afkoelen en daarna weer uitrusten op het strand. Zo beleven jullie samen een leuke, verkoelende dag!

Het bos: Is het een mooie, niet al te warme dag? Breng dan een bezoekje aan het bos. Je hond zal hier lekker aan alle bomen en planten kunnen snuffelen en nieuwe ervaringen op kunnen doen met de natuur. Zo kunnen jullie allebei tegelijkertijd bewegen en van de natuur genieten.

Losloopgebieden: Wat is er leuker voor je hond dan eens vrij rond te mogen rennen? In Nederland is het verplicht om je hond aan te lijnen op een openbare weg, maar in een losloopgebied mag hij vrij rondlopen en -rennen. Neem je hond daarom mee naar een losloopgebied en laat hem daar lekker zijn gang gaan. Je hond zal hier goed zijn energie kwijt kunnen!

TIP: Klik hier voor leuke wandellocaties bij jou in de buurt en vergeet vooral ook niet om voldoende snacks en hondenpoepzakjes mee te nemen wanneer jullie van huis gaan!