Week van de Teek: alle tips en weetjes

De lente is weer begonnen en dat betekent een stijging in het aantal actieve teken. De piek begint in april en wel kan tot september aanhouden. Een teek wordt aangetrokken tot warmte en de beweging van zoogdieren, waaronder katten, honden en mensen, en kan nare ziektes met zich meebrengen. Het is daarom goed om te weten hoe een tekenbeet genezen en, nog liever, voorkomen kan worden. Wij geven je graag wat tips en weetjes over deze vervelende beestjes, zodat jij je huisdier optimaal kunt beschermen tegen deze parasieten.

Wat is een teek?

Teken zijn kleine parasieten waar mensen en dieren veel last van kunnen ondervinden. De levenscyclus van de teek bestaat uit 4 stadia: het ei, de larve, de nimf en de volwassen teek. Alle stadia hebben bloed nodig als voedingsbron, maar enkel de volwassen teek vormt een directe bedreiging voor huisdieren en mensen. Teken voeden zich met het bloed van mensen, zoogdieren, vogels en zelfs reptielen. Een teek varieert in grootte van een halve tot enkele millimeters, ze worden zelden groter dan een centimeter. Wanneer een teek een gastheer heeft gevonden, boort hij zijn snuit in de huid van de gastheer en zal pas weer loslaten als deze klaar is met bloedzuiden. Volgezogen ziet de teek eruit als een erwt, terwijl ze er in niet volgezogen toestand als een klein zwart/bruin spinnetje uitzien. Teken bevinden zich op de gastheer vaak op warme plakken. Bij honden en katten zit de teek meestal op de kop, hals of in de huidplooien.

Er wordt vaak gedacht dat teken uit bomen vallen, maar zij verschuilen zich echter het liefst in hoog gras, struiken en dode bladeren. Ze kunnen niet springen, maar stappen over op de gastheer doordat je huisdier over het gras loopt of in de struiken snuffelt. Niet alleen in openbare ruimten, maar ook in je eigen tuin bestaat er risico op een tekenbeet.

Welke ziekten kunnen teken overbrengen?

Ziekten die teken over kunnen brengen op huisdieren bestaan uit de ziekte van lyme (ook wel borreliose), babesia (ook wel piroplasmose of tekenkoorts), anaplasmose, ehrichiose en tekenverlamming (ook wel teken-encephalitis). Symptomen van een ziekte afkomstig van een tekenbeet bestaan uit koorts, lusteloosheid, kreupelheid, gezwollen gewrichten en bloedarmoede. Deze symptomen kunnen zich dagen, weken of zelfs maanden na de tekenbeet voordoen. Neem bij ziekteverschijnselen of twijfel altijd contact op met je dierenarts.

De kans op besmetting via een tekenbeet ligt tussen de 10% en 50%. De meeste teek-gerelateeerde ziektes hebben enkele uren nodig om naar de gastheer te worden overgedragen. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe.

Hoe verwijder je een teek?

Wanneer je een teek bij je huisdier wilt verwijderen, is het belangrijk dat je eerst zelf handschoenen aantrekt om jezelf te beschermen. Gebruik om de teek te verwijderen een speciaal tekenpincet of een tekentang om de teek niet te irriteren. Wanneer deze geïrriteerd raakt, zal de teek extra speeksel produceren of zijn maaginhoud opbraken waarin zich ziekteverwekkers kunnen bevinden. De teek kan het beste bij het kopstuk worden beetgepakt, direct boven de huid waar de teek vastzit. Na verwijdering kan de bijtwond worden gedesinfecteerd met alcohol 70% of met jodium.  Als het wondje er na een paar dagen nog niet rustig uitziet, neem dan contact op met de dierenarts.

Het voorkomen van een teek is beter dan genezen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om te voorkomen dat een teek zich aan je huisdier hecht, is het allereerst belangrijk om regelmatig op de aanwezigheid van teken te controleren. Daarnaast maak je het door het gras en de struiken in je eigen tuin kort te houden minder aantrekkelijk voor teken om zich daar te verschuilen. Ook kun je je huisdier beschermen met tekenpreventiemiddelen als een tekenband en tekendruppels.

Let op: niet alleen in de lente en zomer is er tekengevaar!

Hoewel teken vooral van april tot september actief zijn, betekent dit niet dat zij de rest van het jaar niet aanwezig zijn. Teken zijn het hele jaar door aanwezig. Zodra de temperatuur boven de 5° Celsius komt, worden de teken actief. Wees daarom het hele jaar door bedachtzaam op eventuele tekenbeten bij je huisdier.

Wil je meer informatie over het voorkomen of genezen van een tekenbeet? Onze dierenartsenpraktijk is Elke Dierenarts Arnhem of bel +31 (0) 26 3 764 764 voor meer informatie.