Vogelkooien

Vogels brengen het grootste deel van hun tijd door in een vogelkooi. Het is daarom belangrijk om een verblijf voor ze uit te zoeken dat goed bij ze past en waar zij zich comfortabel in voelen.

Vogels lopen niet los zoals een hond of kat, maar wonen in een vogelkooi. Kies een mooi en comfortabel verblijf uit, waarin jouw vogel zich thuis zal voelen. Je vogel zal veel tijd in dit hok doorbrengen, dus is het belangrijk om een goede kooi uit te zoeken waar jouw diertje blij mee is. Let ook op de afstand tussen de spijlen van de vogelkooi. Je wilt natuurlijk niet dat jouw vogel ertussendoor piept en ervandoor vliegt.

Zorg ervoor dat de vogelkooi die je aanschaft groot genoeg is: een vogel moet er voldoende bewegingsvrijheid in hebben, maar hoeft er niet in te kunnen vliegen. Zorg er wel voor dat je minimaal twee zitstokken in de kooi plaatst, zodat je vogel lekker van stok naar stok kan hupsen. Naast zitstokken, mag je goede bodembedekkingeen voer- en drinkbak en speelgoed natuurlijk niet vergeten. Ook vindt vrijwel elke vogel het fijn om te badderen, dus zet ook een badje in de kooi.

TIP: Om je vogel gezond te houden is een schoon hok erg belangrijk. Verschoon de kooi van je vogel dan ook elke week. Maak ook minimaal één keer per week de voer- en drinkbakjes en het badje schoon en voorzie je vogel dagelijks van schoon drinkwater.

LET OP: Denk goed na over de standplaats van de vogelkooi. Zet de kooi niet in de felle zon, op een donkere plek of dicht bij een raam, verwarming of deur. Vogels vinden tocht en warmte niet fijn en kunnen erg schrikken als een deur of raam plotseling open gaat of dicht gaat.

TIP: Lees ook onze blog over vogelverzorging.